Corona

Afspraken & maatregelen

Vooraf

Regels zijn minder effectief als je geen verantwoordelijkheid voelt voor een ander, dus wees je bewust van de gevolgen voor anderen als jij maatregelen te weinig serieus neemt. Daar begint alles mee. Neem de standaard maatregelen nog steeds in acht, zoals je die ook op rijksoverheid.nl kunt vinden. En hier kun je nog eens een overzicht vinden van het versoepelen van de maatregelen. Daarnaast hieronder het protocol dat geldt als je een rijles hebt.

Blijf thuis

Bij neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid of verhoging in lichaamstemperatuur. Blijf ook thuis als 1 van je huisgenoten dit heeft. Ziek uit & als je 24 uur geen klachten hebt, dan kun je weer lessen (ook in het geval 1 van je huisgenoten deze symptomen had). Doe HIER een gezondheidscheck!

Voor je rijles

Doe elke keer de gezondheidscheck voor je gaat lessen. Vlak voordat je naar de lesauto gaat, was je handen 20 seconden met water & zeep en droog ze goed af of gebruik desinfecterende gel. Ik vraag ernaar als je ingestapt bent.

Neem altijd papieren zakdoekjes mee.

Tijdens je rijles

Voor instappen luchten we het interieur van de lesauto kort door alle deuren even open te zetten.

Voorafgaand aan de les neem ik het buiten- & binnenhandvat/deurgrepen binnenkant, stuur, stuurhendels, schakelpook, handremknop & alle overige bedieningsknoppen af met een schoonmaakdoekje.

We schudden geen handen.

Ik doe nogmaals de gezondheidscheck: heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad? Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten?

De lesauto wordt op de gebruikelijke wijze geventileerd.

Mondkapjes algemeen

Het gebruik van mondkapjes & handschoentjes tijdens rijlessen is niet verplicht gesteld bij 2 personen in een lesauto die niet behoren tot hetzelfde huishouden. Volgens het RIVM dragen niet-medische mondkapjes (van stoffen als katoen) in zeer geringe mate bij tot bescherming tegen overdracht van COVID-19. Medische mondkapjes (chirurgische & FFP) worden zoveel mogelijk voor de zorg gebruikt. Eigenlijk alleen de FFP-maskers bieden goede bescherming. Een chirurgisch mondkapje heeft nagenoeg dezelfde bescherming bij overdracht van virussen als niet-medische mondkapjes. Daarom is het dragen van mondkapjes bij Autorijschool Sandor Goes niet noodzakelijk. De achtergrond hiervan is in deze RIVM-documenten te lezen. In het eerste lees je over onderzoek en bescherming door de mondkapjes zelf en in het tweede over de overweging van de overheid om de niet-medische mondkapjes wèl verplicht te stellen in het OV. In het OV-document kun je lezen dat het RIVM vanwege het gebrek aan eenduidig bewijs van het effect van niet-medische adembescherming, geen richtinggevend positief advies kan uitbrengen dat voldoende inhoudelijk onderbouwd is.

Mondkapjes vanaf 1 juli 2020

Vanaf deze datum mogen er in een lesauto weer meer dan 2 personen zitten die niet tot hetzelfde huishouden behoren, ook als het niet noodzakelijk is voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Gebruik van een niet-medisch mondkapje is dan wel verplicht. Dus tijdens het ophalen en brengen van de volgende leerling dragen dus 3 personen in de lesauto zo'n mondkapje. De leerling of proeflesser zorgen zelf voor het mondkapje.

Mocht je de gehele les graag een mondkapje dragen dan kan dat natuurlijk. Vind je het ook prettig als je instructeur het doet tijdens jouw rijles, dan kan dat. TIPS voor zorgvuldig gebruik niet-medische mondkapjes: zorg dat je een mondkapje alleen aanraakt aan de koordjes en was het na gebruik op 60 graden. Lagere & hogere temperatuur heeft geen zin. Bij je tussentijdse toets of examen moet je een mondkapje dragen, het CBR zorgt hiervoor.

Tot slot

Bedenk dat het wassen van handen & afnemen van oppervlakken uiteindelijk bedoeld is om anderen niet te besmetten als zij na het aanraken van oppervlakken weer in ogen wrijven, in de neus komen met vingers of aan de mond. Zit dus vooral niet aan ogen, neus & mond. Net zo belangrijk.

Mocht je moeten hoesten of niezen, doe dit dan in je elleboog.

Heb je vragen over deze maatregelen, stuur een bericht, bel, whatsapp of mail gerust.

Bel of Whatsapp 06 - 30387448

Autorijschool Sandor Goes - Van Boeijen-lanen 12 - 3445 EX Woerden/Orvelterbrink 21 - 7812 MK Emmen - 06 - 30387448 - sfrgoes@icloud.com - KVK 62388312 - NL63RABO0109301528 - BTW-nummer NL176043093B02

©2020 BY AUTORIJSCHOOL SANDOR GOES.